Edit. Zrobię na pewno. Na samo wspomnienie czuję ten smak. Mmm Pycha.
Zapiekanka z mięsem mielonym i fasolką szparagową
Składniki
½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
½ kg ziemniaków
½ kg fasolki szparagowej mrożonej
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czarny pieprz
sól
przyprawa do kebaba
szafran
100 ml mleka
2 łyżki masła
100 ml wody
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Przygotowanie
Ziemniaki ugotować i ugnieść. W mleku rozpuścić masło i dodać do ziemniaków, robiąc puree.
W czasie gotowania ziemniaków można ugotować fasolkę.
Jeśli ktoś tak jak ja robi kilka rzeczy naraz może podczas gotowania warzyw zabrać się za przygotowanie mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso, zioła prowansalskie, przyprawę do kebaba i szafran. Jeśli chodzi o przyprawianie mięsa mam hopla i praktycznie zawsze dodaję dwie ostatnie przyprawy. Każdy może przyprawić według własnego smaku. Do podsmażonego mięsa dodać wodę, śmietanę, sól i pieprz.
Formę wysmarować masłem. Ułożyć w niej puree, mięso i fasolkę.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
jestem miłośniczką fasolki, a więc i tej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com