Co zrobic na poprawę humoru? Zajrzec do zamrażalki i odkryc, że stoi tam pudełko jagód. Od razu w ustach poczułam ich smak. Ciepło, słońce, delikatny wietrzyk. Lato po prostu. I od razu jakoś milej i przyjemniej się robi. Tata sernik pochwalił, a mi się spodobała kremowa, rozpływająca się w ustach konsystencja. Dodatek jagód tylko podkręcił smak. Tej Wielkanocy przeprowadzam rewolucję. Rok w rok, na każde święta był sernik krakowski. Lubię i mogę go zjeśc naprawdę dużo, ale może wreszcie czas na zmianę? W tym roku na naszym świątecznym stole pojawi się ten sernik i to w dwóch odsłonach. Jeden będzie z jagodami - dobrze, że taki duży pojemniczek się uchował - na drugi nie mam jeszcze pomysłu. Może z morelami albo ananasem? Po świętach pojawią się tu zdjęcia świątecznych serników.
Jagodowy sernik
Składniki na spód:
250g ciastek digestive
100g masła
Składniki na masę:
½ kg sera do sernika
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
½ szklanki śmietany 30%
cukier waniliowy
garśc jagód
Przygotowanie:
Ciastka rozdrobnic blenderem na miałko. Masło roztopic i połączyc z ciastkami. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyc papierem do pieczenia, a boki wysmarowac masłem. Masę ułożyc równo w formie. Zostawic w lodówce na pół godziny.
W tym czasie w misce zmiksowac na małych obrotach razem ser, cukier i mąkę do uzyskania jednolitej masy. Dodawac po jednym jajku. Na koniec wlac śmietanę i wsypac cukier waniliowy.
Gotową masę wylac na przygotowany spód. Posypac jagodami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 15 minut. Zmniejszyc temp. 120°C i piec 1½h.
To ciasto pojawi się na moim świątecznym stole, więc dołączam je do akcji:
Przepis pochodzi stąd http://pieczarkamysia.blox.pl/2011/07/Sernik-z-jagodami.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz