Mazurek orzechowy
Składniki na dwa blaty:
400g mąki
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g marchwi
3 łyżki zimnej wody
do masy:
puszka masy orzechowej
pół kostki masła
garśc maku
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem połączyc z masłem. Dodac marchew startą na tarce, na drobnych oczkach i wodę. Zagnieśc ciasto. Włożyc do zamrażalki. Blachę wyłożyc papierem. Zmrożone ciasto - najlepiej odleżałe kilka godzin - zetrzec na tarce na grubych oczkach. Piec w 180C 20 minut.
W międzyczasie przygotowac masę. Podgrzac puszkę z masą. Miękkie masło zmiksowac, dodac masę. Dosypac maku. Gotową masę ułożyc na cieście. Ozdobic. Odstawic do wysytygnięcia.
Przepis dodaję do akcji
Przepis z niezawodnego forum cincin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz