Pierwszy z nich podbił moje serce głównym składnikiem. Ok. Miała byc konfitura z róży, której nie miałam. Zastąpiłam ją marmoladą z róży. Nie wiem czy ciasto bardzo ucierpiało na tej zmianie, ale jak dla mnie smak obłędny. Choc mój tata powiedziałby raczej, że obłędnie słodki.
Mazurek różany
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki marmolady różanej
120 g zmielonych migdałów
60 g tartej bułki
wafel na spód
Przygotowanie:
Jajka, cukier i marmoladę utrzec mikserem. W blenderze zmielic migdały i razem z tartą bułką dodac do masy. Nagrzac piekarnik do 180C.
Blachę wyłożyc papierem. Wafel przyciąc do rozmiaru blaszki i włożyc do środka. Na wierzch wylac ciasto. Zmniejszyc temperaturę do 160C i piec 20 minut.
Pomysł na dekorację oczywiście pochodzi z cincina. Pojawił się jako żart na pierwszego kwietnia. Żart świetny, dekoracja zaskakująca.
Jajka sadzone zrobione z lukru i brzoskwiń. Taka notatka ku pamięci na przyszłośc: nie czekac, aż lukier trochę stężeje, a brzoskwinie dobrze odsączyc. Efekt końcowy nie jest dokładnie taki jak chciałam, ale na smak to nie wpłynęło.
Przepis dodaję do akcji
Przepis trafił w moje ręce wprost od kochanych dziewczyn z forum cincin. Oryginał pochodzi z Kuchni Alicji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz