środa, 21 marca 2012

Zapiekanka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

Na cinie na początku lutego Vana zorganizowała akcję roślin strączkowych. Wzięłam w niej udział z trzema potrawami, które jak dotąd niestety nie doczekały się publikacji na blogu. Dziś nadrobię to potrawą, na którą znowu nabrałam ochoty. Może zrobię wkrótce?
Edit. Zrobię na pewno. Na samo wspomnienie czuję ten smak. Mmm Pycha.

Zapiekanka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

Składniki
½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
½ kg ziemniaków
½ kg fasolki szparagowej mrożonej
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czarny pieprz
sól
przyprawa do kebaba
szafran
100 ml mleka
2 łyżki masła
100 ml wody
2 łyżki gęstej śmietany 18%

zapiekanka

Przygotowanie
Ziemniaki ugotować i ugnieść. W mleku rozpuścić masło i dodać do ziemniaków, robiąc puree.
W czasie gotowania ziemniaków można ugotować fasolkę.
Jeśli ktoś tak jak ja robi kilka rzeczy naraz może podczas gotowania warzyw zabrać się za przygotowanie mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso, zioła prowansalskie, przyprawę do kebaba i szafran. Jeśli chodzi o przyprawianie mięsa mam hopla i praktycznie zawsze dodaję dwie ostatnie przyprawy. Każdy może przyprawić według własnego smaku. Do podsmażonego mięsa dodać wodę, śmietanę, sól i pieprz.
Formę wysmarować masłem. Ułożyć w niej puree, mięso i fasolkę.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

zapiekanka

1 komentarz:

  1. jestem miłośniczką fasolki, a więc i tej zapiekanki :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń