piątek, 17 lutego 2012

Łosoś w cieście francuskim

Tata śmieje się ze mnie, że robię z niego i mojego brata testerów, bo wypróbowuję na nich nowe przepisy. Może trochę tak. Dla siebie samej nie chce mi się za bardzo robic czegokolwiek wymyślnego, za to dla moich chłopaków to i owszem. Dziś kolejny taki przepis znaleziony w przepastnych czeluściach moich zbiorów. Łososia regularnie przywożę, kiedy przyjeżdżam na urlop. Dziś, żeby sporzytkowac ciasto francuskie i odgruzowac zamrażarkę na obiad będzie łosoś z warzywami w cieście francuskim.



Łosoś w cieście francuskim

Składniki:
filet łososia bez skóry
ciasto francuskie
1 opakowanie mrożonki warzywnej
2 łyżki oleju sojowego
20g masła
jajko do smarowania
sól, pieprz biały
sok z cytryny

Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkowac, rozciąc na trzy równe części. Warzywa podsmażyc, doprawic solą i pieprzem, zostawic do wystygnięcia. Łososia pokroic na trzy części, doprawic, podsmażyc na oleju i maśle, zostawic do wystygnięcia.
Na połowie każdego plastera ciasta położyc łososia, warzywa. Przykryc drugą połową. Brze4gi wysmarowac rozbełtanym jajkiem, skleic. w centralnym miejscu wyciąc mały otwór i wstawic rulonik z pergaminu, tworząc komin. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Po zrumienieniu się ciasta zmnieujszyc temperaturę do 140C. Czas pieczenia zależy od grubości potrawy, ale nie powinien przekroczyc 1 godziny.
Przygotowac sos. Sok z cytryny wlac do rondelka, zagotowac. Odstawic z gazu cały czas mieszajac trzepaczką, dodac miekkie masło. Gdy sos będzie gładki doprawic solą i pieprzem.
Na talerz położyc porcję łososia, ryż, polac sosem.

przed pieczeniem
Uzupełnię też wpis o skan przepisu jak tylko podłączę drukarkę.

Przepis dodaję do akcji Owoce morza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz