Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
filet łososia bez skóry
ciasto francuskie
1 opakowanie mrożonki warzywnej
2 łyżki oleju sojowego
20g masła
jajko do smarowania
sól, pieprz biały
sok z cytryny
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkowac, rozciąc na trzy równe części. Warzywa podsmażyc, doprawic solą i pieprzem, zostawic do wystygnięcia. Łososia pokroic na trzy części, doprawic, podsmażyc na oleju i maśle, zostawic do wystygnięcia.
Na połowie każdego plastera ciasta położyc łososia, warzywa. Przykryc drugą połową. Brze4gi wysmarowac rozbełtanym jajkiem, skleic. w centralnym miejscu wyciąc mały otwór i wstawic rulonik z pergaminu, tworząc komin. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Po zrumienieniu się ciasta zmnieujszyc temperaturę do 140C. Czas pieczenia zależy od grubości potrawy, ale nie powinien przekroczyc 1 godziny.
Przygotowac sos. Sok z cytryny wlac do rondelka, zagotowac. Odstawic z gazu cały czas mieszajac trzepaczką, dodac miekkie masło. Gdy sos będzie gładki doprawic solą i pieprzem.
Na talerz położyc porcję łososia, ryż, polac sosem.

Uzupełnię też wpis o skan przepisu jak tylko podłączę drukarkę.
Przepis dodaję do akcji Owoce morza

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz