czwartek, 12 kwietnia 2012

Mazurek orzechowy

Drugi mazurek jaki popełniłam należy do typu ciast jakie bardzo lubię. Kruchy spód, szybko pieczony plus masa tylko do rozsmarowania. Nie rozpisując się dłużej zapraszam na:




Mazurek orzechowy

Składniki na dwa blaty:
400g mąki
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g marchwi
3 łyżki zimnej wody

do masy:
puszka masy orzechowej
pół kostki masła
garśc maku

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem połączyc z masłem. Dodac marchew startą na tarce, na drobnych oczkach i wodę. Zagnieśc ciasto. Włożyc do zamrażalki. Blachę wyłożyc papierem. Zmrożone ciasto - najlepiej odleżałe kilka godzin - zetrzec na tarce na grubych oczkach. Piec w 180C 20 minut.
W międzyczasie przygotowac masę. Podgrzac puszkę z masą. Miękkie masło zmiksowac, dodac masę. Dosypac maku. Gotową masę ułożyc na cieście. Ozdobic. Odstawic do wysytygnięcia.

Przepis dodaję do akcji
Wielkanocne Smaki 2

Przepis z niezawodnego forum cincin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz